Klubbens pågående prosjekt

UTDANNING AV SYKEPLEIERE - CLINICA NORUEGA, GUATEMALA.

 

 

I 2005 startet Clinica Noruega som er en klinikk for fattige mayaindianere og andre i Aguacatán. Den fungerer som en slags norsk legevakt. I mange år har Hanne Lunder og Mai Britt Darefjeld tatt med frivillige helsearbeidere og andre som har kunnet bidra ved klinikken, da gjerne i en periode på ca. tre uker av gangen. De har jobbet frivillig, og betalt turen sin selv.

Clinica Noruega i Norge har ingen administrasjonsutgifter, og i Aguacatán har de en stiftelse med et styre bestående av personer de kan stole på, noe som kan være en utfordring i et land som Guatemala.  De er også med på å støtte en brannbil og en ambulanse gjennom givere til dette. Da pandemien kom kunne man ikke reise til Guatemala, men med hjelp av sykepleier og styre klarte klinikken seg godt. Lunder og Darefjeld hadde jevnlig kontakt med klinikken via telefon og videomøter. Klinikken har vært en viktig bidragsyter til covidvaksinering i Aguacatán.

Clinica Noruega gir også mayajenter en sykepleieutdanning, og for tiden er det Claudia som er på klinikken som sykepleier. Hun tar nå videreutdanning for å bli proff sykepleier. Silvia Maria har nettopp begynt på 6 års utdanning for å bli sykepleier. Å gi jentene en slik utdanning er viktig både for klinikken og for jentene, slik at de kan få et bedre liv.

Mo i Rana Soroptimistklubb ble kjent med prosjektet gjennom et av våre medlemmer. Klubben hadde fra tidligere erfaring med å finansiere utdanning i Kambodsja (Finansierte utdanning til en jordmor) og ønsket å delta ved å finansiere sykepleierutdanningen til Claudia og Silvia Maria.

Penger vil bli samlet inn via loddsalg og andre aktiviteter.